Valg af efterskole

Valg af efterskole

Der er faktisk ikke særligt lang tid til, at du skal til at vælge i hvilken retning du vil videre. Du går i 9. klasse, og der er så mange muligheder. Det kan være meget svært at vælge. Vil du i gymnasiet? Har du et mål, der går i retning af, at du vil på universitetet for at læse til ingeniør? Vil du måske hellere væk fra bøgerne og komme ud og bruge dine hænder? Du vil måske i lære? Have en erhvervsfaglig uddannelse? Eller hvad? Hvad vil du? Det er svært. Det er vi enige om. Valget, du foretager om få måneder, kan være afgørende for din fremtid. Det er måske grunden til, at du slet ikke vil vælge – lige nu. Du føler, det er et kæmpe pres, der bliver lagt på dig. Også selvom alle siger, at du altid kan ændre retning senere. Og her er det, at du tænker, at du måske kan komme til at spilde flere år ved at vælge fx at gå direkte i gymnasiet, når du nu er færdig med 9. klasse til sommer.

At vælge rigtigt

Det er sandt. Det sker, at vi vælger forkert. Og vi vælger forkert, fordi vi skynder os for meget, kan man sige. Du skal derfor slå koldt vand i blodet – og være helt cool. Lad være med at vælge nu. Du kunne fx bruge et års tid på at tænke dig grundigt om, inden du vælger retning. Du kunne fx tage på en efterskole i 10. klasse og bruge det år på at tænke dig om. Der eksisterer rigtigt mange efterskoler i Danmark. De har alle, det tilfældes, at de har nogle særlige linjefag, som du kan vælge. Det er oftest fag, som ikke ligner den almindelige skoles fag. Det kan fx være, at de har et linjefag i filosofi og tekstforfatning. Det kan være, at de har linjefag, som handler om musik og teater. Det kan være, at deres fokus ligger på idræt og gastronomi. Du kunne derfor bruge de kommende måneder på at tænke over, hvad du virkeligt interesserer dig for, og så, måske finde en efterskole, der tilbyder linjefag i dine interesser.

Ville det ikke være en god løsning for dig? Altså at bruge et år på en efterskole i 10. klasse, hvor du får lov til at fordybe dig i din store interesse? Du skal selvfølgelig også følge andre fag på efterskolen. Du skal fx have nogle få timer i dansk eller matematik eller et fremmedsprog. Hovedvægten af undervisningen, du får, vil dog ligge på din interesse. Om det er design og byggeri af både, som du interesserer dig for, eller om det er fodbold, så er jeg sikker på, at du kan finde en efterskole, som har linjefag, der interesserer dig. Hvis du nu beslutter dig for, at et år på efterskole i 10. klasse ikke er en dårlig idé, så skal du vide, at du ikke har taget en forkert beslutning. Overhovedet ikke. Du har nemlig besluttet dig for at vælge det eneste rigtige: Ikke at spilde din tid men få tid til at reflektere over, hvor du skal hen.

Beslutningen blev taget

For lidt mindre end et års tid siden tog du en stor beslutning. Der var på det tidspunkt mere eller mindre kaos i dit hoved. Du kunne bare ikke finde ud af, hvad du ville efter at have bestået eksamenerne i 9. klasse. Der var tanker om at gå videre i gymnasiet. Der var også tanker om bare at holde fri i et år – sådan noget i retning af at finde et job og så bare tjene nogle penge. Det var dine forældre bare ikke så glade for. Det her med, at du skulle arbejde nede hos bageren og sælge morgenbrød. Hver dag. Så I blev derfor enige om, at du hverken skulle på gymnasiet eller arbejde. I blev enige om, at du skulle på efterskole. Det var sådan set din mors idé. Du havde ikke selv tænkt på det som en mulighed til lige at finde dig selv. Men det var ikke en skræmmende idé for dig. Det var slet ikke skræmmende det der med at skulle bo på skolen – og dele værelse med en anden elev.

Musik som linjefag

Det, der skræmte dig lidt, var, at du selv skulle finde ud af, hvilken efterskole du skulle på. Dine forældre rådede dig til at finde et emne, som du er rigtigt interesseret i. Og hvad ellers? Det blev til musik. Du kom på en musikefterskole – musik som linjefag, hvor du nu snart har brugt et helt år.

Har det været et godt år for dig? Det er jeg sikker på. Du har i hvert fald fået en masse nye venner. Fra hele landet – og også en rigtig god kammerat fra Grønland. Han har inviteret dig til at besøge sig og sin familie til sommer.
Du har også fået en masse viden om musik, som du er glad for. Du har ikke kun lyttet til musik. Musikefterskolen havde selvfølgelig undervisning i, hvordan man spiller på forskellige instrumenter – og hvad det vil sige at skulle spille sammen med andre.

Lært enormt meget

Men det har ikke kun været det, der var cool ved skolen. Du har fået et kæmpe indblik i, hvad det vil sige at skulle holde en koncert. Der har været undervisning i, hvordan lydteknikerne skal forholde sig. Og hvordan lysteknikerne arbejder. I har været ude og prøve det på egen krop. Både at skulle spille til en koncert, men også at arbejde under en koncert – sådan backstage. Det har været rigtigt spændende. Det har også været noget af en øjenåbner. Du har nemlig opdaget, at det der med lydteknikken er meget mere spændende end at spille på keyboard. Det er nemlig et fag, som ikke kun bruges til koncerter. Der er brug for lydteknikere, når der skal holdes taler til 1. maj. Der er brug for lydteknikere på teatrene. Og lydteknikere er der også mange af i tv-studier og på radiokanaler. Det er et spændende fag at lære – og du vil faktisk gerne videre i den retning. Det er din beslutning. Kunne du have taget den beslutning uden et ophold på en musikefterskole? Det kunne du med garanti ikke.

Scroll to Top