Udskiftning til Rationel

Min farfar bor alene. I et hus. Et stort hus. Jeg og mine forældre har ofte talt med ham om, at han måske burde sælge det og flytte i noget mindre. Men det nægter han. Han siger, at det er her hele hans og min farmors liv, har udspillet sig – og man sælger bare ikke lige sin historie. Han foretrækker at blive boende i huset, til han dør. Siger han. Jeg kan sådan set godt forstå hans tanke om, at man ikke bare lige sælger sin historie. Og jeg kan nok ikke få ham overbevist om, at hans egen historie sagtens kan fortsætte et andet sted.

God hjælp

Han har ansat en dame til at komme hver dag og hjælpe ham med madlavning og rengøring. Hun er en sød dame. Hun kan klare det meste af det hårde arbejde, imens han bare valser rundt om hende og taler, og taler om alle de idioter, som regeringen udgør. Ligegyldigt hvilken regering det er. Han har sådan en lille træfigur, som han kalder for Anker, og som han kaster rundt med, når han virkeligt hidser sig op over den politik, som regeringen fører. I går ringede min far så til mig. Han vil gerne have min mening.

Udskifte vinduerne

Skal vi hjælpe min farfar med at få lavet den udskiftning af vinduer, som er hårdt tiltrængt i husets stueetage, eller skal vi presse ham og fortælle ham, at han bør sælge huset, købe en mindre bolig – i et plan – og nyde livet. Han vil jo kunne få ret mange penge for huset. Han vil kunne leve kongeligt resten af sine dage. Jeg måtte lige tænke mig om. Og det er her, jeg er lige nu. Jeg er meget i tvivl. Vil det slå min farfar ned, hvis han skal flytte til noget mindre? Vil han blive deprimeret? Det er jo ikke nemt at ændre sin livsstil i den alder. Vil han få det godt, hvis vi kan få ham til at flytte til noget mindre. Han kan tage alle sine bøger og fotoalbums med sig. Og sin Anker. Han er et velfungerende menneske – men også et stædigt menneske.
Skal vi tage det på vores skuldre at få lavet den udskiftning af vinduerne, som virkeligt er tiltrængt?

Tænker det bliver Rationel

Skal det være Rationel vinduer eller Velfac vinduer? Skal jeg til at bruge min fritid på at tale med montører og håndværkere på hans vegne? Som arkitekt ved jeg, at det bliver nødvendigt. Ikke fordi jeg ikke stoler på montørerne. Mere, fordi jeg ved, at det vil give min farfar tryghed. Han kan jo godt finde på at tro, at de vil snyde ham.

Ærlig talt: Jeg er virkeligt i tvivl. På den ene side ville jeg ønske, at vi kan overtale ham til at sælge det kæmpestore hus, han bor i. Det vil være en lettelse for os alle. På den anden side, så ved jeg, at han vil være ked af at skulle sige farvel til stedet, hvor han har boet og skabt sin familie. Stedet, hvor han føler, at han hører til. Hjælp mig.

Er Rationel Vinduer dansk?

Rationel er danskejet og indgår i DOVISTA A/S, som består af en række førende vindues- og dørvirksomheder og brands i Europa.

Er Velfac Vinduer danske?

VELFAC er en international virksomhed med aktiviteter i blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland, Irland, England og Polen.

Scroll to Top