Sommerhuse i Danmark

Jeg var slet ikke klar over, at det er meget normalt, at når man køber et sommerhus i Danmark, så køber man ofte ikke kun selve huset. Man køber også alt inventaret. Alt. Lige fra møbler og haveredskaber til gamle, skårede tallerkener, glemt legetøj og lamper. Men det gør man altså. Og sådan gjorde vi også. Min mand er fra Danmark og har længe ønsket sig, at vi købte et sommerhus der. Det har vi så gjort i sommers. Det ligger på en meget vidunderlig naturgrund ned mod en lækker, hvid sandstrand. Vi købte naturligvis huset med alt inventaret.

Ikke alt inventaret var os

Meget af inventaret har vi formået at skille os af med. Det var slet ikke vores smag. Meget af det var gammelt og ubrugeligt. Og huset? Ja, vi har jo opdaget, efterhånden som vi kom af med mange møbler, og fik smidt ting og sager ud, at huset har mange skavanker. Der er rimelig dårlig isolering. Elinstallationerne er meget gamle og skal skiftes. Taget skal repareres. Og så skal der altså en eller anden form for varmekilde i det. Jeg holder ikke så længe til de danske, kølige somre. Vinduesrammerne, som egentlig er flotte, er pilrådne. De er af træ, som ikke er blevet behandlet, så de kan stå imod vejr og vind i mange år. Vi blev faktisk lidt skuffede og følte os lidt dumme. Havde vi købt katten i sækken? Faktisk ikke. Vi fik jo grund, hus og inventar meget billigt.

Bygge et nyt sommerhus?

Vi indhentede tilbud på priser på alle de basale ting, der skal gøres ved huset, så det kan blive beboeligt. Det viste sig, at vi skal spinke og spare sammen i de næste mange år, førend vi får råd til at udføre alle forbedringerne. Men så var det, at en af min mands venner fortalte os, at vi burde undersøge priser på et nyt sommerhus. Det kan jo godt være, at det faktisk vil være billigere for os at bygge et helt nyt. Få det gamle revet ned og så starte helt forfra. Det vil helt sikkert også gå hurtigere, end at vi skal sidde og koordinere med forskellige håndværkere. Det er jo ikke så nemt, når man bor langt væk fra stedet, hvor de skal arbejde.

Vi er i gang med at undersøge

Det har så været vores opgave i de sidste uger at undersøge det. Vi har googlet ”Priser på nyt sommerhus” og har fundet flere forskellige muligheder. Vi kan godt se, at det er den bedste løsning for os. Sådan økonomisk. Det næste, vi skal i gang med, er så at tale med de forskellige firmaer og finde en løsning på et hus, som vi vil blive glade for – så det er bestemt de bedste nye sommerhuse, vi leder efter. Vi kunne sådan set godt tænke os en planløsning, der ligner den, det gamle hus har. Det var jo husets indretning, som vi virkeligt godt kunne lide. Vi tænker, at vi måske ikke behøver alle de 120 m2, som det gamle hus har. Vi kan nøjes med færre. Vi tænker jo, at vi vil bruge det meste af vores tid ude i det fri.

Scroll to Top