Problemer med at sove?

Søvnløs

Nu ved jeg ikke, om du arbejder om natten. Det er der faktisk, mange mennesker, der gør: Personalet på hospitaler. Politibetjente. Brandmænd. Vagter. Der er mange professioner, hvor natarbejde er nødvendigt. De mennesker løber ofte ind i problemer med deres søvn. De har det, nemlig svært med at skulle sove om dagen. Og det er der, er naturlig forklaring på: Vores krop er skabt til at være vågen, når det er lyst – og den er skabt til at sove/hvile, når det er mørkt. Så når vi mennesker, arbejder om natten, så bliver der vendt op og ned på det naturlige søvnsystem, som vi er skabt med.

Søvnproblemer?

Måske registrerer vi ikke lige med det samme, at vi faktisk har søvnproblemer, når vi arbejder om natten. Vi har fået sovet lidt i løbet af dagen. Men vi har givetvis ikke fået tilstrækkeligt med søvn. Men der vil ikke gå, ret mange døgn inden vi kan mærke, at vi er trætte og mangler søvn. Hvad skal vi gøre? Det er jo sin sag at være effektiv om natten, når vi ikke har sovet tilstrækkeligt. For nogle kan det være en sag om liv eller død. Fx så skal en læge eller en sygeplejerske være effektiv om natten, da der kan ske noget med en patient, som kræver handling her og nu. Hvad skal lægen eller sygeplejersken gøre for at få tilstrækkeligt med søvn om dagen, inden næste nattevagt skal holdes?

Gode råd om nattesøvn

Der er nogle gode råd, som ikke er særligt svære at følge:

  1. Lægen/sygeplejersken skal sætte nogle helt tætte rullegardiner op i soveværelset derhjemme. De skal nemlig kunne mørklægge soveværelset, så dagslyset ikke kommer ind. Så den, der med almindelige gardiner af stof går ikke. De er pæne – men de skal suppleres med rullegardiner.
  2. Når nattevagten er overstået, så skal du som læge sygeplejerske eller politimand ikke lige forbi bageren efter frisk morgenbrød til resten af familien. Det kan være fristende at gøre det. Men det vil faktisk stoppe den produktion af melatonin*, der allerede er gået i gang. Stopper den produktion, så vil det betyde, at du får meget svært ved at falde i søvn lidt senere på morgenen. Der vil kunne gå mange timer inden du kan falde i søvn. Du risikerer derfor, at du ikke får søvn nok.
  3. Lad ikke den friskbryggede kaffe friste dig, når du kommer hjem. Og faktisk bør du heller ikke drikke kaffe, når du har nattevagt. Det er godt nok hyggeligt lige at sige hej til familien over en kop kaffe efter en veloverstået nattevagt, men koffein forbliver meget længe i kroppen – og det forhindrer faktisk også produktionen af dit søvnhormon: Melatonin.
  4. Sørg for, at du ikke bliver forstyrret, når du har lagt dig til at sove. Sæt derfor mobilen på lydløs – og efterlad den et sted, hvor du heller ikke kan høre den, hvis den vibrerer under et opkald. Sørg for, at du får en besked, som du kan høre, når du har fået din søvn.

    *Melatonin er et hormon, som kroppen producerer, når det bliver mørkt. Det hjælper os til at kunne falde i søvn og at kunne få god søvn. Læs også denne artikel om at sove bedre.

Scroll to Top