Piller eller briketter?

Opvarmning med træpiller og briketter

Om sommeren er alting nemt. Vi får energi af solen. Vi får D-vitamin. Vi er glade og optimistiske. Og sådan burde det jo være hele året rundt, ikke? Desværre så kommer der efterår og vinter. Og det skal vi lære at huske om sommeren. Alt for mange mennesker kaster sig nemlig ud i kæmpestore projekter om sommeren. Ofte er projekterne så store, at det er umuligt at overskue konsekvenserne af det projekt, I er hoppet ud i. Fx det her projekt med en landejendom, som skal nedlægges og hvor I fik chancen for at købe bygningerne og et lille stykke af jorden på ejendommen.

Hvordan opvarmer vi boligen?

Jo, jo ganske vist, det var et fund for pengene. Men havde I tænkt på, at I nu skal til at renovere boligen? Har I tænkt på, hvordan I vil gøre det, så boligen ikke belaster klimaet fremover? Jo, sådan noget med fyring med træpiller eller træbriketter, har alle hørt om. Men hvad med stråtaget? Skal det ikke lige tjekkes og eventuelt ’renses’ for skadedyr?

I siger, at I godt vidste, at der skulle gøres meget i boligen, inden I kan flytte ind. I mener også, at I har pengene til at få alt repareret eller fornyet. Jamen det er jo fint. Men har I nogen sinde skullet arbejde sammen med mange forskellige håndværkere på en og samme tid? Det kan være ret frustrerende, kan jeg fortælle jer. Ved I, i det hele taget, hvor I skal begynde arbejdet? I Gulvet og den lille kælder? På taget? Ja, det ene udelukker nok ikke det andet.

Husk at tjekke isoleringen

Men en af de første ting, som jeg selv ville prioritere højt ville være at se på den eksisterende isolering og så få en ekspert til at hjælpe mig med at finde ud af hvor stor en kapacitet jeres nye fyr til træpiller skal have. Og få det installeret hurtigst muligt. Samtidigt ville jeg kigge alvorligt på indretningen: Skal det gamle, lille og usle køkken blive – eller skal der laves et større samtalekøkken, hvor I kan placere en smuk brændeovn og få en ekstra varmekilde via træbriketter?

Skadedyr skal altid bekæmpes

Jo tækkemanden kan sikkert hjælpe jer med at finde midler til bekæmpelse af skadedyr, der eventuelt måtte være i taget. Han kan i det mindste henvise jer til en forhandler der både kan tilbyde jer fælder og eller gift og gas. Det er jo ofte det, der skal til, hvis man vil undgå fælder.

Hvis I kommer så langt, at jeres nye bolig kan blive nogenlunde beboelig inden vinteren for alvor sætter ind, så vil jeg gerne tage hatten af for jer. Jeg har dog mine tvivl. Måske skulle I være lidt tålmodige og planlægge med indflytning en gang i løbet af foråret til næste år.

Gør det, I føler for

Det er jeres sag. Jeg siger bare, at I skal skrue op for tempoet og lære alt om renovering af gamle bondegårde i en fart. Jo, det er romantisk. I kan få en smuk og vidunderlig bolig. Jeg håber bare ikke at projektet er for uoverskueligt for jer. I skulle jo nødigt knække halsen på en drøm – og der er bestemt andre, der har stor succes med det hyggelige bondehus på landet. Læs blot denne artikel.

Scroll to Top