Parkinsons i Danmark

a woman sitting on a bed holding a coffee mug

Vi ved faktisk ikke, hvor mange mennesker, der findes i Danmark, som har Parkinson sygdommen. Nogle mener, at det er omkring 5000 til 6000. Andre mener, der er mere end 12000. Vi ved dog, at hvert år får ca. 1500 personer diagnosen. Parkinson er en sygdom, der hele tiden udvikler sig og den er ødelæggende for dem, der har sygdommen. Et af de tydeligste symptomer, som vi kan kende Parkinson på er, at hænderne ryster. Det er et tegn på, at nervesystemet ikke fungerer, som det skal – og mange patienter bliver bange og frustrerede. De har brug for hjælp. Efterhånden som sygdommen skrider frem kan den også føre til gangbesvær og den fører også til at en patient har alvorlige problemer med balancen. Sygdommen sniger sig ind på patientens liv.

Gode hjælpemidler til Parkinsons

Men, hvad kan vi gøre for at hjælpe mennesker med Parkinson. Ingen har endnu påvist, at den også angriber patienternes evne til at tænke og have en mening. Mange af dem vil gerne være selvstændige – men de forlanger også tryghed. Angst for at falde og slå sig, er en logisk konsekvens af at få diagnosen. Heldigvis findes der mange Parkinson hjælpemidler – se her, der kan sikre, at et menneske, der lider af Parkinson, kan leve et værdigt og selvstændigt liv.Husk også, at det langt fra er alle med Parkinsons, der behøver at være sengeliggende.

Blandt hjælpemidlerne kan vi nævne kørestole – både til indendørs brug og så selvfølgelig de terrængående kørestole, der sikrer, at den sygdomsramte ikke falder, når han eller hun fx skal ud og have frisk luft. Men også en spiserobot kan være et godt Parkinson hjælpemiddel, når måltiderne skal indtages. Intet er værre end at være klar over, at der ligger stænk fra spildt mad over hele bordet, fordi en sygdom bevirker, at det er svært at styre gaffel og kniv.

Hjælp til alt – også madlavning

Det samme gælder under selve madlavningen: Du kan få særlige rivejern, knive og andre køkkenredskaber, der gør det nemt for dig at lave dine måltider selv, uden at du fx kommer til at skære dig i fingrene eller brænder dig på en varm gryde. Og tænker vi på de lidt større investeringer i Parkinson hjælpemidler, så kan jeg nævne, at der findes særlige armaturer, der kan hjælpe én med Parkinson til at regulere temperaturen på badevandet i bruseren eller i køkkenvasken. Selvfølgelig kan uheld og ulykker ikke undgås, men en badeskammel kan være en god løsning, da chancerne for at falde under morgenbadet formindskes betydeligt.

En god kørestol til terræn

Mange af de Parkinson hjælpemidler, som findes på markedet, har faktisk også fundet vej ind i vores hjem, selvom vi ikke har sygdommen. Fx så er det meget almindeligt, at vi har et støttegreb i badeværelset. En patient med Parkinson har helt sikkert støttegreb i sit badeværelse. Det sikrer, at fald i badeværelset ikke bliver et problem.

Mange patienter med Parkinson har måske ikke brug for en terrængående kørestol eller en rollator til at komme ud og få frisk luft. De kan klare sig med en stok. Men vidste du, at du kan få et hjælpemiddel, der monteres på stokken og som hjælper dig, der har Parkinson, til at kunne gå via lyd- og lyssignaler?

Scroll to Top