Loftisolering er vigtig

Manglende isolering på loft

Når vi køber en ny bolig, så skal der altid foreligge en tilstandsrapport for huset, som du skal have adgang til at se, inden du beslutter dig for at kaste dig ud i en stor investering, som et huskøb jo er. Og det er fornuftigt at læse den grundigt. Det kan være lidt kedeligt at læse, men der er faktisk penge at hente, når I skal forhandle om prisen. Tilstandsrapporten skal selvfølgelig beskrive fejl eller mangler i huset. Og dem skal du tage højde for, når du forhandler. Men du skal nu ikke altid kun stole på tilstandsrapporten. Et selvsyn i detaljer kan nemlig være værdifuldt. Der sker nemlig ofte det, at vi læser tilstandsrapporten, som fortæller os, at der er lavet isolering af loftet på huset.

Energimærke

Der er sikkert også et energimærke. Og du kan sikkert også få adgang til en rapport over husets energitilstand. Men når vi ser, at der er lavet isolering på loftet, så tænker vi ofte ikke mere på det. Her er det, at selvsynet kan være en rigtig god kilde til at tale med sælgeren. Du kan nemlig sagtens se oppe på loftet, om laget af isoleringsmaterialet er tilstrækkeligt.

I dag er det normalt, at der skal ligge et lag på ca. 40 cm. Det gør der faktisk sjældent. Især i huse, der er bygget fx i løbet af 1970’erne. Det betyder, at du skal betale for isolering af loft i huset, hvis du køber det – og ikke har opdaget, at isoleringen deroppe ikke er tilstrækkelig. Det er derfor vigtigt, at du selv tjekker huset grundigt.

Glem ikke hulmurene

Det samme kan du selvfølgelig ikke gøre for hulmurene – her må du stole på, hvad den nuværende ejer fortæller dig. Men som hovedregel, så skal du vide, at hulmurene helst skal efterisoleres sådan ca. efter 30 år. Og kan ejeren ikke fortælle dig, hvornår der sidst blev hulmursisoleret, så har du måske endnu et argument for at presse prisen lidt mere ned. Hvis du har købt et nyt hus, altså et nybygget hus (bygget efter 2018), så kan du være ret sikker på, at du ikke får brug for at skulle sørge for isolering af loft. Der er nemlig regler for, hvor tykt et lag der skal lægges på loftet. Det er dog de færreste af os, der køber så nyt et hus. Vi køber lidt ældre huse, som kan være mangelfuldt isolerede.

Fordele

En af fordelene ved det, er naturligvis, at de ikke er helt så dyre som de helt nybyggede huse. Men vi kan fx ved at sørge for en god isolering af loftet faktisk forøge husets værdi. Og vi kan helt sikkert også rykke dets energimærke en tand eller to op. Og det vil derfor være eftertragtet. Naturligvis vil huset også stige i værdi, hvis hulmurene bliver tjekket og eventuelt bliver efterisoleret.

Så der er mange små parametre, som du skal tænke på, når du sidder og kæmper med at holde dig vågen over en tilstandsrapport over det hus, som du er interesseret i. Skriv dine spørgsmål ned, og tal med sælger og ejendomsmæglere – og fagfolk, der kender til området, hvor huset ligger.

Scroll to Top