Konflikthåndtering

green plant beside white desk

Her i landet har vi en god kultur og tradition for at løse de konflikter, som vi kommer ind i, via dialog. Måske har det noget at gøre med, at det var en nødvendighed for vikingerne at løse deres interne konflikter, inden de skulle på togt – enten imod vest, for at erobre nye markeder, som de kunne handle med – eller imod øst, for netop at handle. Og stammer ordet ’forhandling’ ikke fra vikingetiden? Tja, det er sådan set ikke en lektion i historie og vikingetiden, jeg er på udkig efter. Nej, jeg vil have at vide, hvorfor vi i dag er så fokuserede på, at vi skal lære alt om konflikthåndtering.

Kurser i at håndtere konflikter

Vi får jo daglige tilbud om at komme på kursus i konflikthåndtering her. Har det noget at gøre med, at ikke alle danskere har rod i vikingekulturen, hvor de faktisk gik til tinge og talte om tingene og fandt løsninger på konflikterne? Er det noget med, at vi er dominerende og forsøger at presse vores historie ind i hovederne på mennesker, der aldrig har oplevet demokrati og at blive lyttet til?
Ja, det er et sprængfarligt emne, som jeg har fat i her. Derfor vil jeg gerne præcisere, hvad jeg mener:

En god ide at deltage

Det er totalt ok at tage på et kursus i konflikthåndtering (det afholdes i disse skønne konferencelokaler), så længe den nye viden, du tilegner dig, ikke bliver misbrugt til netop at presse bestemte holdninger og overbevisninger ned over andre mennesker. Et kursus i konflikthåndtering skal derfor give dig færdigheder, som sørger for, at du holder dine egne meninger for dig selv. Det skal sørge for, at du lærer at lytte til de konfliktende parter og derefter kan sammentrække essensen af alle parters holdninger. Både de gode og dårlige. Du skal derfor også lære, at de konfliktende parter skal have lov til at diskutere videre – men at du skal støtte dem i at forstå hinanden. En konflikt opstår jo ofte, fordi der ligger misforståelser til grund. En misforståelse kan hurtigt blive til en alvorlig og svær konflikt. Lige så hurtigt, som et æg kan blive til fem høns hos en bondekone med livlig fantasi.

Læren om at præsentere korrekt

Hvis du tager på sådan et kursus i konflikthåndtering, så vil du ikke kun lære mange ting om forhandlingsteknikker. Du vil også lære om, hvordan du bruger dig selv og din krop i sådan et forhandlingsforløb – nærmest et ekstra kursus i at præsentere. Det er ikke altid nemt. Det er heller ikke sikkert, at du kan løse konflikten lige med det samme. Din indgriben i konflikten kan måske være forstyrrende og dermed skabe ophidselse for parterne.

Den kan også være beroligende for dem, fordi de vil føle, at de ikke skal finde argumenter for deres sag hele tiden. Det kan få dem til at slappe af – og dermed også få dem til at blive villige til at lytte til, hvad modparten faktisk siger. Det er jo sådan med konflikter, at de kendetegnes ved, at ingen lytter til nogen som helst. Er det ikke det konflikthåndtering handler om: At få parterne tilbage til forhandlingsbordet, så de kan lytte til hinanden og finde en løsning på problemerne?

Scroll to Top