Brug for mental sundhed

Psykoterapi hjælper mange

Der er generelt brug for mange flere psykologer og psykoterapeuter. En ny undersøgelse har vist, at mange – især unge – har det mentalt dårligt. De har været igennem en meget hård tid, hvor et manglende socialt liv har ført til ensomhed og depression. 1,5 år med Covid er nu ved vise os, hvad konsekvenserne af lockdown er. Ikke kun samfundsøkonomisk. Også på det individuelle plan. Det er en sårbar befolkningsgruppe, som vi skal være meget opmærksom overfor. Det er den gruppe, som om ikke så mange år, skal sørge for, at vi – deres forældre og bedsteforældre – kan leve et anstændigt liv. Er de unge, ikke raske – og mentalt stærke nok til at tage et ansvar, hvad vil der så ske?

Pres på psykoterapien

Den samme undersøgelse viste også, at det især er i de store byer, at der er mangel på psykoterapeuter. Der er især mangel på muligheder for at komme i psykoterapi i København. Undersøgelsen, som jeg læste, havde nogle hårde data, der viste, at der er områder i Storkøbenhavn, hvor unge ikke kan komme i behandling, selv om de og deres forældre faktisk har bedt om hjælp. Der er simpelthen ikke terapeuter nok.

Akut mangel på kapacitet

Det er faktisk uhyggeligt at læse. Hvorfor? Fordi nogle af de ikke-behandlede tilfælde kan udvikle sig til endnu sværere tilfælde af dybe depressioner og andre mentale sygdomme. Og dermed bliver en eventuel behandling på et senere tidspunkt i livet for den pågældende endnu dyrere. Det kan i sidste ende blive meget dyrt for samfundet. Der kan blive behov for flere klinikker, hvor psykisk syge mennesker kan få et ophold. Det er en stor omkostning som vi må se i øjnene, at vi skal betale. Hvis vi ikke gør det nu, så bliver det dyrere, end vi tror. Men gør vi det nu, fx i form af større støtte til psykologistuderende, så kan vi måske nå at bremse et voksende problem.

Scroll to Top