Hvad er en beskikket advokat

Vi har alle sammen hørt om forskellige skandaler. I nogle tilfælde handler de om, at kendisser har opført sig uansvarligt. I andre tilfælde handler de om bedrageri, udført af prominente personligheder. Ja, skandaler har vi alle hørt om. Nogle af os har været tættere på skandalen. Måske kender vi personligt den prominente person. I de fleste tilfælde har vi hørt om skandalen via medierne. De skandaler, hvor der efterfølgende været en retssag, har vi måske fulgt. Vi har måske fulgt med i, hvilken beskikket advokat der har varetaget forsvaret. Vi har måske læst om udfaldet af retssagen. Men når medierne så ikke længere synes, at det er en god historie at skrive om, så har vi glemt sagen. Vi kan dog huske skandalen.

Hvem var advokaten?

Hvad vi ikke kan huske, er navnet på den forsvarsadvokat, som sikrede, at kendissens dom ikke blev så stor som forventet. Vi kan sådan set heller ikke helt huske, hvad der i virkeligheden lå til grund for skandalen. Vi læste et eller andet om utroskab – eller måske misbrug af alkohol. Vi kan ikke helt huske det. Og vi gider sådan set heller ikke huske det, fordi nu er der en ny skandale, som vi er mere optaget af.

Men har du tænkt på, hvor svært det må være at være den strafferetsadvokat, som skal forsvare en kendis? Det er jo et job, der dels kræver advokatens skarphed, men også rimelig god håndtering af medier. Hvor ofte ser vi ikke på medierne en advokat udtale sig om en konkret sag? Enten fordi der kører en lignende sag, eller fordi sagen er så stor, at alle følger med lige nu og her. Det er bestemt ikke et nemt job at skulle forsvare en kendt person, der er anklaget for noget alvorligt.

Nemmere med almindelige mennesker?

Er det så nemmere at være forsvarsadvokat for en almindelig person. Sådan en som dig og mig, der ikke er kendte eller prominente i lokalsamfundet? Nej, det er det ikke. Ok, sagen vil ikke være i mediernes søgelys. Men den er alvorlig nok. Både for den anklagede og offeret. Og her skal forsvarsadvokaten også yde sit bedste. Måske skal der udmåles en hård straf eller en stor bøde. Måske skal der ikke. Det her i, at vores tro på retfærdighed bliver bekræftet. Vi tror jo på retssystemet. Heldigvis. En forbrydelse er en forbrydelse, og den, som har begået den, skal straffes. Men han eller hun skal ikke straffes uretfærdigt. Og det er forsvarsadvokatens arbejde at sørge for, at det sker. Du kan læse mere om forsvarsadvokater her: https://forsvarsadvokat.com/

Derfor er advokater ikke pyntedukker i en retssal. De sørger for, at du og jeg bevarer troen på, at der findes retfærdighed. De sørger for, at vi holder fast i et af de grundlæggende principper i vores samfund: Når der er sket en forbrydelse, så skal alle involverede høres i sagen, så alle forhold kan afdækkes, og en retfærdig straf kan udmåles. Uden advokaterne, så ville vi ikke have en chance for at vide, hvad der er retfærdigt. Vi ville sådan set heller ikke vide, hvad uretfærdighed er.

Scroll to Top