Beretninger om Lean

Lean konsulent på arbejde

Du har længe gået og ventet på, at der skulle ske noget på arbejdspladsen. Men det, der skete i dag, var du slet ikke forberedt på. Som mellemleder er du vant til at rapportere til din chef. Ikke direkte til ledelsen. Så da du blev kaldt til møde sammen med ledelsen, blev du lidt bekymret. Er der noget galt? Hvad sker der? Du gik til mødet. Din nærmeste chef var også til stede. Du satte dig i stolen og ventede på at høre, hvad det hele handlede om. Smilende, som du altid er.
Jeres direktør begyndte med at fremlægge en masse om, at virksomheden skal ind i en omstillingsproces. I skal blive bedre – på alle fronter. Han talte længe inklusion af medarbejderes tanker og idéer. Du forstod ikke helt beskeden. Der var mange ord.

På kursus i Lean

Det korte af det lange er, at din direktør bad dig om at støtte din nærmeste chef i den kommende proces. Derfor skal I nu begge to på et Lean kursus hos Leanakademiet her. I næste måned. Forventningen er, at I sammen skal tage de første og svære skridt ind i omstillingsprocessen. Hans forventning er ikke, at I kommer tilbage fra Lean kurset med færdige løsninger. Hans forventning er, at I finder ud af, hvordan I kan introducere hele Lean princippet i virksomheden, så alle medarbejdere er klar over, at omstillingen ikke får svære konsekvenser, men på en måde, der bevirker, at de er parate til at være med i den.

Du blev overrasket. Glad. Og lige nu er du så ved at undersøge alt om Lean, og hvilke Lean kurser der findes. Du kan se, at det er spændende. Det er også lidt forvirrende med alle de der japanske ord, der benyttes på de sites, du kigger på. Men du kan også godt fornemme, at det bliver en stor udfordring at skulle tage ansvar for, at alle på arbejdspladsen vil medvirke til omstillingen.

Velorganiseret men..

Du har altid været velorganiseret. Der har altid været orden i dine mapper. Det er meget sjældent, at du ikke har vidst helt præcist, hvor det ene eller det andet er. Du kan godt lide at have orden i tingene. Og styr på dem. Det var sådan set også grunden til, at du begyndte at læse virksomhedsledelse og forvaltning, da du var helt ung. Der skal være i orden i tingene, hvis en virksomhed skal fungere og give overskud. Der skal være orden i tingene, hvis forvaltningen og administrationen skal ske gnidningsløst.

Undervejs i studiet opdagede du så det princip, der kaldes for Lean. Det fangede din interesse. Måske mest, fordi det, ligesom vendte op og ned på de traditionelle teorier om ledelse og forvaltning: Tingene behøver ikke at ske på en måde, hvor det er toppen i virksomheden, der sætter noget i gang, som giver konsekvenser for dem, der arbejder længere nede i hierarkiet. Tingene kan og bør ske fra bunden, så virksomheden dermed bliver stærkere – fra bunden til toppen. En tilgang til virksomhedsledelse, som du faktisk synes, er meget sympatisk.

Endte som professionel Lean konsulent

Du valgte derfor at få et halvt års studieophold i Japan, hvor du lærte meget om Lean, og hvordan det princip bliver introduceret i store virksomheder der. Mange af idéerne, du læste om, kunne du se blive implementeret i praksis. Det bevirkede naturligvis, at du ville specialisere dig i Lean. Og i dag driver du din egen succesfulde virksomhed som Lean konsulent – se her. Med speciale i den grønne dimension: Du hjælper virksomheder og organisationer i Danmark til omstille nogle af deres arbejdsprocesser, så de bliver mindre ressourcekrævende og dermed mere miljøvenlige. Det kan være processer som at mindske papirarbejdet i en bank. Det kan være noget med at omstrukturere arbejdsgangen fra det øjeblik, en ordre kommer ind, til den bliver sendt til kunden.

Scroll to Top