Angst for død og sygdom

Din nevø, som du faktisk ikke kender særligt godt, kom på uventet besøg. Sådan ud af det blå: Han ringede dig op, og spurgte, om han måtte komme forbi. Det undrede dig. I har ikke talt sammen i måske 15 år. Jo, der har været de almindelige høflighedsudvekslinger til familiesammenkomsterne: ”Hvordan har du det? Godt at høre, at alt er fint! Osv.” Din nevø var selvfølgelig velkommen. Det var en chance for dig at vise ham, at du bor dejligt og har fået styr på dit liv. Siden ulykken. Det har taget sin tid, men nu synes du, at du er på et sted, hvor du kan være rolig og nyde livet.

Dødsangsten ødelagde alt

Din nevø kom. Sagde de forventede pæne ord om dit nye hjem. Du lavede te og serverede hjemmebagte boller med hindbærmarmelade til. I satte jer med hver sin kop te – og så begyndte din nevø bare at tale: Han talte om problemerne i sit ægteskab. Han ved godt, hvad der er roden til problemerne: Hans dødsangst, som har invalideret hans familie og ægteskab totalt. Han fortalte, at har været i terapi i de sidste 10 år, men at det ligesom ikke hjælper. Dødsangsten vender tilbage igen og igen. Han fortalte dig om sin datter, som han elsker over alt på jorden. Han kan se nogle karaktertræk i hende, som han kan genkende fra hans egen bedstemor. Han sagde noget vrøvl om djævelskab og den slags – du lod som om, du ikke hørte den del. Det der med Gud og djævel er ikke lige noget du vil tale om. Men han ville helst udtrykke sig på sin måde – og det er fint.

Behandlingen

Han nævnte også at den angst behandling, som han har været i, udføres af en meget ’religiøs’ terapeut. Og her blev du faktisk meget overrasket og også rasende: Din nevø er en klog mand. Kan han dog ikke forstå, at han slet ikke er blevet behandlet for en psykisk lidelse, som kaldes for dødsangst. Det er en alvorlig lidelse. Alle angst lidelser er alvorlige. Men her har han været i kløerne på en helt forkert terapeut.

Sygdomsangst og social angst

For ikke at fornærme ham, så spurgte du ham, om han har talt med sin terapeut om dennes erfaring med behandling af andre angst lidelser. Fx sygdomsangst – se her. Eller social angst. Kan terapeuten ikke forklare, hvad der kendetegner de to typer angst lidelser hver især, så må din nevø nok hellere se sig om efter en anden terapeut. Ja, faktisk, så ville det være bedst, hvis han allerede nu fandt en anden terapeut. Det kan jo ikke blive ved med at gå.

Behandling af psykisk sygdom er sygdomsbehandling. Det indebærer diagnosticering. Det indebærer konstant modificering af selve behandlingen. Det indebærer ikke en søgen efter det djævelske! Du var chokeret. Forståeligt. Men 10 års hjernevask kan gøre stor forskel. Lige nu har den ført til et ægteskab i opløsning. Det skal der rettes op på. Så dit råd til din nevø var, at han skal søge hjælp hos en terapeut, som hans læge anbefaler. Ikke en terapeut som hans familie har påduttet ham! Forhåbentlig får han bugt med de grumme angstanfald snart!

Scroll to Top